Save the date – Școala de Vară TNL

Dragi colegi, venim către voi cu vești bune!

Am stabilit perioada școlii de vară a Tineretului Național Liberal de anul acesta. Așadar, vă invităm să nu vă faceți planuri și să vă rezervați perioada 8-11 septembrie pentru a petrece câteva zile împreună cu tinerii liberali din toată țara. Locația este Mera Resort din stațiunea Venus.

Vă asigurăm că vom pregăti ca de obicei cel mai bun program, cu speakeri și invitați de renume, dar și multe alte surprize.

Înscrierile se vor face EXCLUSIV prin președinții de filială TNL. Revenim cu detalii cât mai curând!

Ne vedem la mare!
Echipa Tineretului Național Liberal

IaȘiCaută – treasure hunt de cunoaștere a monumentelor reprezentative din Iași

Elevii liberali ai CEL Iaşi, sub coordonarea președintelui Rata Florin-Tudor și cu sprijinul colegilor de la TNL Iași, au organizat în acest weekend una din cele mai frumoase activități de cunoaștere a monumentelor reprezentative ale municipiului Iași, intitulată IaȘiCaută.

Evenimentul de Treasure Hunt – vânătoarea de comori – a implicat un număr de 21 de echipe, însumând în total un număr de 84 de concurenți, care au avut misiunea de a identifica, într-o cursă contra-cronometru, edificiile culturale și turistice ale Iașului, pe baza unor indicii.

Mobilizarea a fost bine primită în rândul elevilor care au participat sau au avut curiozitatea să afle mai multe despre activițățile CEL Iași, reușind prin astfel de acțiuni să creeze o atmosferă competitivă într-un mediu de învățare antrenat și totodată plăcut.

Sporturile electronice vor fi recunoscute în România

În acest moment, activitatea industriei dezvoltatoare de jocuri din România, care stă la baza E-Sports, este evaluată la o valoare de piață peste 220.000.000 de euro, iar valoarea cumulativă a premiilor din competițiile și evenimentele de E-Sports este de peste 2.000.000 lei, la nivelul acestui an. Parte a unei industrii mult mai mari, cea a gaming-ului, universul E-Sports este așteptat să atingă o cifră de afaceri de aproape 2 miliarde de Euro anul acesta, la nivel global. Aceasta înseamnă o creștere de aproape 100% față de anul trecut. Sumele în această industrie vin din drepturi de difuzare, vânzări de bilete la evenimentele live, vânzări de obiecte promoționale și achiziții in-game, dar marea parte, în proporție de 69%, se datorează sponsorizărilor și publicității.

Potențialul de dezvoltare a industriei E-Sports este foarte mare, în condițiile în care deja există atât jucători profesioniști și organizatori de competiții, precum și investitori interesați de dezvoltarea sporturilor electronice.

Președintele Tineretului Național Liberal, Consilierul de Stat Mara Mareș: 

„Sportul electronic este o activitate ce poate aduce multe beneficii angajatorilor, angajaților și producătorilor de jocuri din România, iar datoria noastră este să ajutăm industria să-și atingă potențialul competițional și de dezvoltare.

Acest proiect reprezintă rodul unei munci de echipă și a ajuns să fie introdus în circuitul parlamentar după ce a parcurs multiple etape de studiu, analiză, dezbatere și consultare cu reprezentanții pieței și industriei de gaming din România, cu reprezentanți ai Ministerului Sportului, cu colegii din parlament și din guvern. Am conturat acest proiect la nivelul Tineretului Național Liberal și l-am supus dezbaterii în interiorul Partidului Național Liberal. 

În esență, legea va facilita și accelera dezvoltarea domeniului și industriei E-Sports. Vor fi atrase aici noi capitaluri și se vor crea noi locuri de muncă, iar beneficiile acestei recunoașteri se vor vedea rapid la nivelul întregului ecosistem de E-Sports, de la jucători și echipe, până la cluburi, asociații și organizatori de competiții.

Ceea ce este important este că recunoașterea E-Sports a fost solicitată de piață și a fost conturată în parteneriat cu piața.” spune Mara Mareș, Consilier de Stat și Președinte al Tineretului Național Liberal.

Alin Ignat, deputat PNL, inițiatorul propunerii legislative:

„Este momentul să oferim un statut legal jucătorilor, cluburilor și organizatorilor de competiții de gaming, iar prin această propunere de lege facem exact acest lucru, fără a implica vreun cost pentru bugetul de stat. 

Într-o lume puternic digitalizată, este firesc ca relația dintre clubul sportiv angajator și jucătorul angajat să devină o relație normată de muncă, de tip angajator-angajat, ceea ce înseamnă că jucătorii de sporturi electronice vor putea fi plătiți pentru activitatea pe care o derulează, fără a mai fi nevoie să fie încadrați ca asistent-manageri ori ca făcând muncă de secretariat. Această schimbare le va permite să acumuleze experiență, pe baza căreia vor putea participa la competiții internaționale de E-Sports, unde vor putea reprezenta România.

Îi felicit pe colegii din Tineretul Național Liberal pentru inițiativă și le mulțumesc tuturor actorilor implicați în elaborarea și promovarea acestei soluții legislative. În mod special le mulțumesc colegilor mei din Partidul Național Liberal, care au înțeles că în România, la fel ca în statele dezvoltate, sporturile și competițiile sportive au ajuns și în mediul digital deoarece și publicul este tot mai prezent în această zonă.

Propunerea legislativă urmează a fi dezbătută și votată în circuitul parlamentar.”, spune Alin Ignat, deputat al Partidului Național Liberal.

Tudor Dăescu, Președintele Gaming Week:

“Este momentul cel mai bun pentru crearea unui cadru legislativ care să sprijine jucătorii și cluburile de E-Sports. Se vede o atenție mărită și din partea investitorilor în ceea ce privește universul videogaming-ului, doar în România sumele alocate evenimentelor din acest sector crescând în 2021 cu aproximativ 40% față de anul 2020. În aceste condiții, cu mize crescute și cu oportunități reale în competițiile internaționale, jucătorul român de E-Sports trebuie să poată beneficia de tot suportul pentru a performa.

Doresc să cred că această lege nu doar că va aduce o recunoaștere legală muncii sale, ci va fi și un sprijin în dezvoltarea ecosistemului de care el are nevoie pentru a obține performanțele despre care vorbeam. La ce talent există în țara noastră, sunt convins că foarte curând vom vedea multe trofee ajungând în România. Nu mai mult de zilele trecute, românca Ana Dumbrava a fost desemnată cea mai bună jucătoare de CS:GO din lume după ce a câștigat, alături de echipa Nigma Galaxy Female, turneul ESL Impaxt League desfășurat în SUA, la Dallas.” spune Tudor Dăescu, Președintele Gaming Week.

În industria de gaming, România este deja un punct important pe harta lumii. În țara noastră sunt dezvoltate jocuri foarte cunoscute la nivel mondial, cum ar fi Fifa sau Assasin’s Creed, de către studiouri multinaționale precum Electronic Arts, Gameloft și Ubisoft, sau de către mari companii romanești cum sunt Amber, Killhouse Games sau Green Horse Games.

În contextul unui interes crescut din partea investitorilor în ceea ce privește universul videogaming-ului și al creșterii constante a sumelor alocate evenimentelor din acest sector, este momentul potrivit pentru crearea cadrului legislativ care să sprijine jucătorii și cluburile de E-Sports și care să ofere jucătorului român de Esports suport pentru a performa în competițiile internaționale.

Academia Europeană pentru Tineri Lideri Politici, ediția XXI

O delegație a Tineretului Național Liberal a fost prezentă în acest weekend la Academia Europeană pentru Tineri Lideri Politici.

Dezbaterile au constat într-o serie de discuții adaptate la realitățile tumultuoase ale perioadei în care ne aflăm. Modul în care autoritățile statului român gestionează amenințările informaționale, energetice sau cibernetice a reprezentat unul din punctele centrale ale weekend-ului, iar reprezentanții noștri au venit la rândul lor, în partea interactivă, cu soluții și propuneri adecvate temelor abordate.

TNL susține o clasă politică educată și informată și suntem convinși de faptul că informația este cea mai puternică armă pe care un tânăr politician o poate avea pentru a schimba societatea!

TNL Sibiu și-a ales biroul de conducere

Tinerii liberali din Sibiu și-au ales noul birou de conducere. În prezența a peste 150 de delegați, Mircea Frățilă a fost ales să conducă organizația în noul mandat. Noua configurație a biroului aleasă azi:

Președinte
Frățilă Mircea

Prim-vicepreședinte
Bădilă Radu-Ilie
Vulcan Paul Andrei

Secretar General
Dima Alexandru-Emanuel

Secretar General Adjunct
Gusan Emanuel
Vlad Andreea Ramona

Vicepreședinte
Brăneanu Ștefania
Cristea Adrian Nicolae
Furdui Ioan
Gheorghe Călin
Groza Alexandru
Hîrțoagă Dan Paul
Mustață Andrei-Ioan
Remete Dumitru

Membru
Brașoveanu Marius
Feișan Ionuț
Filigeanu Iosif-Valentin
Florea Paul Radu
Iacob Bogdan Gheorghe
Luca Ioan Marius
Mînea Gheorghe Bogdan
Oprea Cătălin Vasile
Parolă Ovidiu-Ioan
Stanciu Ilie-Vlad

Ceai pentru un viitor, ediția a IV-a

TNL Baia Mare a organizat a patra ediție a evenimentului caritabil „Ceai pentru un viitor”.

Ne-am bucurat să fim alături de ei și de cei peste 100 de invitați care au avut oportunitatea să achiziționeze lucrări de artă deosebite și diverse articole sportive, precum și să se bucure de momentele artistice oferite de soprana Cristina Tohătan, pianista Smaranda Grigorian și de către Glad Condor.

În acest an, evenimentul a fost organizat din dorința de a sprijini și de a promova două tinere valoroase și talentate, dar care nu au resursele materiale adecvate pentru a-și urmări visurile. Prin urmare, ne bucurăm de succesul acestui eveniment și că am contribuit cât de puțin la realizarea și concretizarea a două vise mărețe pe care le au cele două tinere cu rezultate foarte bune la învățătură.

La eveniment au fost prezenți domnul senator Cristian Niculescu Țâgârlaș, domnul prefect Rudolf Stauder și domnul președinte al Consiliului Județean Maramureș și al PNL Maramureş, Ionel Bogdan, care au contribuit la o cauză nobilă alături de ceilalți invitați.

TNL Dolj și-a ales biroul de conducere

Tinerii liberali din Dolj și-au ales noul birou de conducere. În prezența a peste 290 de delegați, Doru Câplea a fost ales să conducă organizația în noul mandat. Noua configurație a biroului aleasă azi:

Președinte
Câplea Doru

Prim-vicepreședinte
Gâtan Marius Alexandru
Olaru Nicolae

Secretar General
Mitrea Laurențiu

Secretar General Adjunct
Gligor Loredana
Șarpe Andreea

Vicepreședinte
Epure Bianca
Grindeanu Alexandra
Mitra Marian
Novac Cătălin
Oană Alin
Știrbu Ingrid
Vărgatu Roxana
Urdă Lavinia

Membru
Andrei Alexandra
Ciobănescu Mihai
Dinu Gabriela
Gavrilă Ionuț
Gavrilă Marian
Manea Andrei
Mirea Mihai
Oiță Ștefania
Păianu Liviu
Rotaru Andrei
Scrieciu Melinda
Sever Valentin Robert
Telman Adrian
Vraciu Mihaela
Zăvăleanu Cosmina

TNL Iași investește în educație

Prin implicarea colegei noastre, Mădălina Jijie, consilier al primarului liberal al comunei din județul Iași, Costel Manoliu, finalul de an școlar a arătat diferit anul acesta pentru elevii școlii Gimnaziale Golăiești.

Premianții au primit cărți ce așteaptă a fi răsfoite în vacanța de vară!

Investiția în educație este cea mai importantă, iar tânăra administrație liberală a comunei se implică pentru a susține copiii și parcursul lor educațional.

Campania națională „TNL goes GREEN! Curățăm România, județ cu județ”, a avut loc astăzi în toată România!

Peste 2.000 de tineri liberali și-au unit eforturile, pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului Înconjurător: să atragă atenția asupra importanței protejării mediului prin acțiuni de ecologizare pe tot teritoriul României. Mobilizarea de proporții a tinerilor liberali din toate județele țării a rezultat în peste 20 tone deșeuri colectate.

Scopul campaniei naționale conduse de Tineretul Național Liberal a fost să reducă cantitatea de deșeuri depozitate iresponsabil în diferite zone ale țării și să crească gradul de conștientizare asupra consecințelor grave pe care nerespectarea măsurilor de reducere a cantităților de deșeuri o are asupra mediului. Este important să fim implicați și să asigurăm un viitor sustenabil pentru generațiile următoare.

Mara Mareș, președintele TNL: „Tineretul Național Liberal continuă acțiunile care pot genera schimbare în toată țara. De această dată am ales să ne implicăm de Ziua Mondială a Mediului Înconjurător într-o acțiune care vizează protejarea mediului înconjurător prin colectarea deșeurilor depozitate iresponsabil. Avem datoria, ca tineri liberali, să fim prezenți și activi în comunitățile în care activăm și să ne implicăm în combaterea acestor probleme prezente pe orice agendă națională și internațională. Am apelat și la instituții de profil care să vină în sprijinul acțiunii cu informații tehnice, astfel încât să avem și o componentă educațională. Îndemnăm cetățenii să dea dovadă de spirit civic și să păstreze curățenia. Protejarea mediului este datoria noastră, a tuturor.”

TNL Cluj, vizită la Parlamentul European

La invitația domnului Daniel Buda, deputat european și președinte PNL Cluj, colegi de la TNL Cluj au fost prezenți zilele acestea la Bruxelles, în vizită la Parlamentul European.

În cadrul vizitei au avut ocazia să se familiarizeze cu modul de organizare al Parlamentului European și să cunoască în detaliu mecanismele de funcționare. Au aflat mai multe informații despre modalitatea prin care cetățenii români sunt reprezentați în cadrul instituției și despre responsabilitățile europarlamentarilor care vin odată cu asumarea funcțiilor în cadrul parlamentului.

Domnul deputat european Daniel Buda i-a sfătuit să profite cât mai mult de stagiile, proiectele, bursele pe care le oferă instituțiile europene și să dea curs cât mai multor provocări de acest gen pentru că vor contribui într-o manieră profundă la dezvoltarea lor, atât pe plan profesional, cât și personal. Totodată, i-a încurajat să acceseze și să beneficieze de fondurile europene și de oportunitățile de acest gen atât de la nivel european cât și național.

Daniel Buda: „Le mulțumesc tuturor celor prezenți pentru deschiderea de care au dat dovadă dar și pentru susținerea pe care mi-o oferă. Voi continua să reprezint cu mândrie și responsabilitate interesele lor la nivel european și mă bazez și pe îndrumarea lor în a determina cele mai bune mecanisme și instrumente care să îndeplinească nevoile cetățenilor și să ducă la rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm în timp util și într-o manieră corespunzătoare”.

La mulți ani tuturor copiilor!

Copilăria este, mai mult decât o vârstă, o stare de spirit, care ne dă curajul să visăm fără limite, să ne construim propria poveste şi să privim viața cu simplitate, dar, întotdeauna cu încredere, optimism şi un strop de magie.

Astăzi, Tineretul Național Liberal a sărbătorit ziua de 1 iunie în toată țara. La mulți ani tuturor copiilor!

TNL Argeș și-a ales biroul de conducere

Tinerii liberali din Argeș și-au ales noul birou de conducere. În prezența a peste 150 de delegați, Otilia Serban a fost aleasă să conducă organizația în noul mandat. Noua configurație a biroului aleasă azi:

Președinte
Otilia Serban

Prim-vicepreședinte
Alexandru Bîrsan
Borțescu Silviu

Secretar General
Traian Gheorghe

Secretar General Adjunct
Alexandra Lazăr

Vicepreședinte
Emilian Petrut David
Mihai Matei
Bogdan Popescu
Cornel Stoica
Ana Ungureanu
Adriana Petrescu
Robert Seghedi
Silviu Simion

Membru
Alexandra Monea
Ruxandra Cuneșteanu
Felix Fieraru
Lică Ioan-Valeriu
Georgiana Manole
Raluca Mincă
Cristian Oprea
Alin Săndulescu
Cristina Stana
Mihnea Ștreangă
Ștefan Ilie
George Năstase
Raul Năvligu
Răzvan Popescu
Răzvan Țîrcu